2 juli 2013

Vi kom över havet

Julie Otsuka
1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på.
Mitt betyg: **** En bok som gått sakta att läsa men jag har njutit desto mer av denna berättelse som är så fint skriven. Den är väldigt känslofylld och full av människoöden som tar tag i en på ett starkt sätt. Läser gärna mer av denna författare!

2 kommentarer:

 1. Var den tjock också, jag vill hemskt gärna läsa den.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej bara ca 170 sidor och i ett mindre format. Lånad på bibblos. Att det tog lång tid att läsa beror på att jag har fullt upp med annat och när jag sätter eller lägger mig för att läsa faller ögonen bara ihop ;)

   Radera