27 apr. 2013

PLATS

Pija Lindenbaum
"Min plats är där borta längst till höger. Nu går jag genom rummet. Först det skarpa ljudet mot stengolvet. Stegen tystnar på den gröna mattan. Det är något som skaver i vänster sko."
Den omtyckta bilderboksskaparen Pija Lindenbaum debuterar som romanförfattare med en suggestiv kortroman om en medelålders kvinna på gränsen till nervsammanbrott.
Hon är en alldeles vanlig kvinna med kontorsarbete och man och ett vuxet barn som har hamnat i ett tillstånd där allt börjar kännas främmande. Vardagliga möten och situationer känns konstiga och påträngande. Så en dag lämnar hon hem och arbete och barrikaderar sig i en lånad lägenhet där hon skär av förbindelsen med omvärlden. Slänger mobiltelefon och dator. Och så skaffar hon en hund. Nu är det bara hon och hunden.

Mitt betyg: ** Förstår nog inte riktigt denna bok, känns konstig och svårtolkad och lite obehaglig...
Tyvärr hade jag nog för höga förväntningar eftersom jag gillar hennes barnböcker om Gittan. Plats var så helt annorlunda. Det är nog barnböcker som Lindenbaum ska skriva även i framtiden, i alla fall om jag ska läsa fler böcker av henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar