29 sep. 2012

Stål

Silvia Avallone
De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig.
Flickorna är tretton år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell.

Mitt betyg: **** Den var svår att komma in i men efter lite bokpratsinspiration av fyra medlemmar i "Bokcirkeln" blev jag riktigt nyfiken. Jag tyckte mycket om boken även om historian var väldigt mörk och stålgrå nästintill svart. Ändå finns ett hopp i den! Slutet påminde mig om slutet i filmen Thelma och Louise men förhoppningsvis slutar det lyckligare. Författaren lämnar det öppet till vår fantasi där kanske vår människosyn får ligga till grund för hur det går för flickorna i deras framtida liv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar