29 jan. 2012

Boktolva 2012 - Nr 2 Nam Le

Här kommer min bok nr 2 i Boktolva 2012 startat hos enligt O...
Denna bok har jag läst om hos flera bokbloggare.

Nam Le
Novellsamlingen Båten tar oss från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald av röster och perspektiv tar Le med oss till hjärtat av vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig.

Mitt betyg: ****En del recensenter beskriver denna bok som världslitteratur vilket jag kan hålla med om. Jag kastas in i olika händelser över hela världen sett ur en infödds ögon. Det gör mig fascinerad över att författaren kan ta på sig en etnicitet-rock som passar in beroende på vad han vill beskriva och berätta. En äkthet i skrivandet som jag tycker om. Jag undrar bara hur dessa noveller skulle berättas av honom själv på svenska. Det måste vara svårt för översättaren att vara trogen mot orginaltexten, ja, jag tror att det är omöjligt...

1 kommentar:

  1. Jag var inte över sig förtjust i Båten, det var spännande tankar du har om översättarens roll. Kanske hade jag gillat dem bättre om det varit orginalspråk?

    SvaraRadera