6 dec. 2011

Kasta syra

Monica Zak
Marzia bor i Bangladesh och går i en skola bara för flickor. Hennes pappa har en egen cykelrickshaw och jobbar med att cykla runt med folk. Marzia gillar skolan och är väldigt duktig. En dag när Marzia går i åttan förstörs hennes lyckliga liv. En pojke i byn har börjat uppvakta Marzia. Han smyger fram ibland och viskar att hon är söt. Marzia är inte intresserad av honom. En dag kommer pojken hem till Marzia med sin pappa och farbror. De ber om hennes hand. Marzias pappa tackar artigt nej. Han tycker att Marzia är för ung. Han vill att hon ska gå klart skolan först.
Pojken, som är van att få vad han pekar på, blir arg. En dag när Marzia går hem från skolan står han på lur och kastar syra i hennes ansikte som hämnd för att hon inte ville gifta sig med honom. Marzias liv rasar. Hur ska det gå att gå vidare? Lösningen blir något som Marzia aldrig kunnat tro.
En verklighetsbaserad berättelse som visar att det går att gå vidare och som uppmärksammar de fantastiska människor som stöttar och hjälper de flickor som råkat ut för samma sak som Marzia.


Mitt betyg: **** En otäck historia som grundar sig på verkliga händelser som sker nu i Bangladesh. ASF är en organisation för alla de som överlevt attacker med syra och bensin. Har svårt att förstå att unga flickor, barn samt även män fortfarande "straffas" på detta sätt. Den är skriven med ett enkelt språk av en svenskspråkig författare och är mycket lättläst. Syftet att läsa denna bok ingår i en uppgift vi har i Litteratur för andraspråksundervisning där vi i vår grupp ska redovisa en analys av 2-3 skönlitterära böcker för barn och ungdomar samt knyta an till kurslitteraturen. Detta är en av fyra vi valt i vår grupp. Vi har startat med att läsa och byta mellan varandra sedan ska vi diskutera för att till slut avsluta med en redovisning den 10 januari. Det blir en av examinationsuppgifterna i kursen. Den andra är enskild och handlar om en reflektion över hela kursen och ska vara inne senast den 25 januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar