10 apr. 2013

Novell nr 7...

...har vi nu kommit fram till av Nathan Englander som även synts i de stora dagstidningarna den senaste veckan. Skoj att var med att få diskutera en aktuell och omtalad novellsamling... Denna novell har namnet Läsaren och handlar om en författare som skriver och är ute på turné för att sälja sin bok. Han har haft en lysande karriär tidigare men nu blir han inte uppmärksammad på ett publikt sätt utan på ett helt annat...
Hos oss Läsare väcks återigen tankar och vi frågar oss: Vad vill denna novell säga oss? Vem är Författaren? Vem är Läsaren?
Mitt inlägg i nätcirkeln var detta: 
 
Jag tycker det bara blir svårare att läsa. Det känns som om jag letar efter vad allt symboliserar och då menar jag allt!
Vem är Läsaren och vem är Författaren.??
- Skulle kunna vara så att Författaren är Englander och han ser sin framtid och det  svåra att vara på topp i sin karriär.
- Skulle också kunna vara en symbol för de överlevandes släktingar som ska minnas och påminna de som inte var med och Läsaren skulle kunna vara den överlevande som bevakar att minnet sprids och inte glöms.  När alla överlevande är döda är det , det skrivna  orden som kommer att finnas kvar. Ja, ni märker - jag är nog lite skadad ;-) men jag grundar den sista tanken bl.a. på följande citat och egentligen den övre delen på sidan 216:
““Läs vidare”, ja men hur länge?” och  ““Den här boken”, säger Författaren är inte en roman; den är en gravsten.”  och Läsaren svara bl.a “”Dö aldrig i förtid””
 
Vi vrider och vänder på våra tankar så vi får huvudvärk och skrynkliga hjärnor ;)
 
Mia: Det var en dyster novell, när jag först började läsa började jag också tänka. Vad är det symbolik för? Vad menar han med det? Ja det slutade med att jag fick ta två alvedon,(eller berodde det på något annat, vinet igår?) så jag släppte det. Det verkade som det gick dåligt för bokhandeln överhuvudtaget, de var tomma, någon bokhandel skulle bli apotek istället och någon sålde marijuana. Men det fanns en kvar som ville lyssna och då måste det finnas en som skriver.
Gittan: Visst blir det mycket tänk, nästan så man känner hur hjärnan vrider sig ;-)
Mia: Ja man känner sig lite urvriden faktiskt.Hehe
 
...men det är väldigt roligt, intressant och lärorikt att få dela detta läsande med andra. Detta gör jag gärna om med annan litteratur :)
 
Klicka här så kommer ni till Anna som har en lista på alla deltagare sedan kan ni klicka er vidare och läsa vad de andra deltagarna skriver om denna Novellsamling.

6 kommentarer:

 1. Urvriden och skrynklig stämmer bra:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant att en novellsamling kan röra om i tänkandet :)

   Radera
 2. Dina funderingar om att man måste berätta, att man har en förpliktelse att berätta om man bara så har en lyssnare är intressanta. Historierna, berättelserna försvinner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Författaren är borta finns orden kvar...

   Radera
 3. Ja nu är det sista novellen visst är det trist men vi får hoppas det kommer igen någon gång
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite sorgligt Mia... Trevlig Helg!

   Radera