23 mars 2013

Systerkullarna

Novell nr 2 i Englanders novellsamling Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank var inte så lätt och jag tackar alla deltagare i nätcirkeln som har benat upp en hel del under läsningens gång.

Alla deltagare i nätcirkeln hittar ni hos Anna på "och dagarna går..." eller Erika på "Erikas bokprat". De är initiativtagare till denna cirkel som jag tycker är så rolig, intressant och lärorik. Framförallt känns den prestigelös, alla inlägg är värda guld!

Efter att ha läst igenom novellen för andra gången lämnar den också efter sig många tankar, dock inte för min del, lika starka som den första där Anne Frank-leken fortfarande finns kvar i mina tankar...

Novell nr 2 som har titeln Systerkullarna är indelad i fyra mindre avsnitt från olika tidsepoker och berättar om Israels historia med olika symboler för olika företeelser. Fakta om detta är bra att ha kunskap om för att djupare förstå denna novell. Den kan också läsas som en slags skapelseberättelse för ett nytt land till ett gammalt folk med starka värderingar.

I ett av mina små inlägg skrev jag så här:
"Trädet kan också tolkas som en symbol för att det gamla ska bort och det nya ska fram... men det är svårt att få bort det gamla som lever kvar..."

Fru E på Fru E:s böcker utvecklade och förtydligade mina tankar så bra med följande:
"Jag tänkte trädet som en symbol för att det som är gammalt och rotat inte är så lätt att bli av med, i det här fallet att bygga ett nytt land innebär inte att allt blir nytt utan det gamla finns kvar och måste samexistera, alltså Israel och Palestina."

Nu kastar jag mig in i den tredje novellen...som vi diskuterar i gemensamt dokument fram till midnatt den 25 mars för att sedan göra inlägg på bloggarna den 27 mars...

Tack Anna och Erika för ett superbra initiativ och Tack Brombergs förlag för boken!

10 kommentarer:

 1. Jag fastnade också för symboliken i den här novellen. Barnet och trädet och...

  SvaraRadera
 2. ...och även en hel del fakta om Israel/Palestina...

  SvaraRadera
 3. Det där med trädet såg jag inte förrän ni andra skrev om det, och det var intressant!

  SvaraRadera
 4. Det är roligt att vi ser olika saker, det berikar!

  SvaraRadera
 5. Ja men alla symbolik såg jag nog inte men det kanske kommer efteråt, vem vet.
  För de sitter kvar lite i huvudet novellerna.
  Mia

  SvaraRadera
 6. Visst stannar de i tankarna mer än novelläsning gör när man läser de helt allena :)

  SvaraRadera
 7. Jag funderar och funderar efter läsningen, svårt att släppa.

  SvaraRadera
 8. Ja, visst är det Erika...

  SvaraRadera
 9. Ju fler inlägg man läser om denna novell, desto mer tankar får man. Härligt att du nämner att det är prestigelösa diskussioner, sä känner jag också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En novell som växer hela tiden. Det gör även den första. Skulle inte vilja vara utan nätcirkeln och alla inlägg med kommentarer på allas bloggar det ger mycket!

   Radera