30 mars 2013

Novell nr 4...

Nätcirkeln fortsätter diskussionen om novellerna i Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank som också är ett inlägg i Novellvåg 2013.

Vi har nu kommit fram till novell nr fyra som har titeln Peep Show.

Anna öppnar denna diskussion med ett fniss innan hon ställer en fråga:
"Obetalbara bilder far fram i huvudet med luckor som öppnas... Vi har pratat ganska lite om Englanders humoristiska sida. Jag tycker han ofta är mycket rolig, vad tycker ni?"
 
Mitt inlägg är följande:
"Den här novellen var annorlunda och det är först i den här jag kan fnissa till Englanders skrivande - I likhet med Anna får jag många bilder som poppar upp i huvudet  -  riktigt skruvat, surrealistiskt, så’nt gillar jag! Den lämnar inte lika många tankar som de föregående novellerna. En slags utplanande återhämtning av allt hemskt och alla djupa tankar...Kan ju bero på hur jag läste, lite oseriöst rätt och slätt och så blir tankar därefter :)
Intressant att läsa det du skrivit Tina du har hittat mycket i denna novell"

Efter att ha tänkt mer, tycker jag att  Englander visar sin humoristiska sida klart och tydligt. Kanske förstår jag inte humorn i de andra, kanske beror det på att jag har nära erfarenheter av andra världskrigets fasor (min mor kom till Sverige 1945 med de vita bussarna). Hon hade ett speciellt förhållande till judarna i den polska stad hon kom ifrån och fick det motsatta efter kriget.

Vi tycker olika om denna novell så surfa in på de andra bloggarna och se vad de skriver om denna.
Det finns en lista hos Anna "och dagarna går..." eller  Erika "Erikas bokprat" som initierat denna nätcirkel tillsammans med Brombergs förlag.

3 kommentarer:

 1. Det är i alla fall ett roligt sätt att läsa en bok på. Jag läste inte heller in så mycket i denna berättelse
  Mia

  SvaraRadera
 2. Jag fnissade rejält och kan se humor i de flesta av hans texter men det är ju ofta mycket svart. Vilken spännande fond du läser emot då du vuxit upp i skuggan av kriget.

  SvaraRadera
 3. Visst är det skoj sätt att läsa på Mia, det gör jag gärna om :)
  Ja Anna, jag läser för att förstå men det är inte alltid så lätt... :)

  SvaraRadera