18 juni 2012

Little Bee

Little Bee av Chris Cleave

I två år har den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst på en flyktingförläggning utanför London. Tiden har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig - ifall männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp.
Hon är arton år när hon släpps ut från förläggningen.
Vart ska hon ta vägen, utan pengar eller kontakter? Det enda hon har är ett visitkort till en person vid namn Andrew O'Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu.
I en annan del av England försöker den nyblivna änkan Sarah O'Rourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hon tänker mycket på semesterresan till ,  Nigeria för två år sedan som blev början på slutet för hennes familj. Allt förändrades den kvällen på stranden, då de mötte en flicka vid namn Little Bee...


Mitt betyg: *** Språket i denna berättelse är mycket bra och jag gillar den paralella berättelsen som Cleave för fram men jag hade nog för höga förväntningar på denna bok när det gäller handlingen. Visst är den bra och gripande, men... Det kan bero på att jag arbetar väldigt nära många nyanlända ungdomar som har otroligt tragiska upplevelser med sig i sin ryggsäck. Många ungdomar som kommit ifrån sina föräldrar i krigets Somalia, många som sett nära och kära dö framför sina ögon i krigets Irak, många unga människor som kommit ensamma till Sverige och har hoppet uppe om ett gott liv. Visst kan jag känna igen historien men det var ändå inte riktigt det jag förväntat mig... Jag vill absolut att det ska finnas fler Sarah i världen förstås!!! och jag ser fram emot filmatiseringen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar