13 maj 2012

Pojkarna

Jessica Schiefauer
AUGUSTPRISTAGARE! Årets svenska barn- och ungdomsbok 2011
Vi fyllde fjorton år den våren, Bella, Momo och jag. Vi höll oss för oss själva. Om vintereftermiddagarna var vi oftast i Momos rum, men under den varma delen av året satt vi i Bellas trädgård, eller inne i växthuset om det regnade. Vi levde mitt i allt detta sprakande och det fick mig att glömma att jag var Kim, att jag hade en kropp som växte och sprängde. Växthuset var en frizon, ett rum att gå till där andra lagar gällde.
På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.
Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.
Pojkarna är en tonårsskildring som ingen annan. Den kombinerar det plågsamt vardagliga med det vackert magiska i en berättelse om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap.

Mitt Betyg: **** En annorlunda ungdomsbok som visar på många identitetsfunderingar under tonårstiden, men framförallt på det manliga och kvinnliga och den egna sexualiteten. Ibland var den något förvirrande att läsa men den har ett fint och starkt språk samt ett slut som ställer läsaren frågande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar