9 apr. 2012

Boktolva 2012 - Nr 4 Jo Nesbø


Här kommer nr 4 i min Boktolva 2012
hämtad från enligt O
Den norske författaren Jo Nesbø som jag sparat på länge - har köpt de första pocket-böckerna - där karaktären Harry Hole verkar men inte kommit mig för att läsa förrän nu när min dotter hade denna fristående thriller hemma och utläst under en enkelresa till jobbet Eskilstuna - Hesselby. Hon rosade denna och så även filmatiseringen av denna bok. Tillfälligheten att det var påsk (påskekrim) och denna författare fanns på listan kunde jag inte låta bli att börja.
Roger Brown är om han får säga det själv Norges bästa och mest underbetalda headhunter, han har en alldeles för vacker hustru, en alldeles för dyr villa och måste därför stjäla alldeles för mycket konst för att kunna upprätthålla sin livsstil.
Clas Greve är den perfekta kandidaten till alla slags toppjobb, en man med både kvinnotycke och en Rubensmålning i hundramiljonersklassen. Om Roger Brown får tag på den målningen är hans ekonomiska problem lösta och hans hustru Diana kommer vara honom evigt trogen.
Diana vill ha sitt konstgalleri. Och ett barn.
Alla vill ha något. Ingen får det gratis. Inte utan att gå över lik. Någons huvud kommer rulla i den jakt som börjar.

Mitt betyg: ***** En riktig bladvändare men något förutsägbar tills slutet kom och vände på många saker och slutet blev något skruvat vilket jag gillar. Den var verkligen lättläst! Började igår och slutade idag.
Det var ett litet minus och det var att jag kom och tänka på de hårdkokta deckarna som fanns förr i massupplagor i serier som aldrig tog slut...kommer ihåg att pappa läste dem och jag tyckte de var hemskt dåliga. Denna var däremot riktigt välskriven. Ser fram emot att lära känna Harry Hole :-)

3 kommentarer:

  1. Du har en härlig läsning framför dig med Harry Hole. Huvudjägarna har jag inte läst, har du läst barnböckerna om Doktor Proktor? Underbar högläsning!

    SvaraRadera
  2. Nej, Doktor Proktor har jag inte läst men tack för tipset. Harry får jag nog dejta till sommaren :-)

    SvaraRadera
  3. Harry blir en härlig sommarflirt :-) Doktor Proktorböckerna är så roliga att läsa högt för yngre barn. De har ett rikt språk och är fulla av... kiss och bajs och prutt. Gillas i de flesta klassrum ;-)

    SvaraRadera