27 feb. 2012

Himmelsdalen

Marie Hermanson
Dalen mellan bergen i Schweiz är ett paradis på jorden. Eller åtminstone ett paradis för människor med vissa psykiska åkommor, som behöver vila upp sig i lugn miljö med hög luft, god mat och professionell omvårdnad. Så ser det i alla fall ut. Men varför är det då så förtvivlat svårt att ta sig därifrån? Och vad har alla patienter gjort för att ta sig dit?
Svenske Daniel kommer till Himmelsdalen för att besöka sin tvillingbror Max. Max vill be honom om en tjänst: att byta plats med honom så att han hinner ordna upp lite privata affärer. Daniel ger med sig, och Max ger sig av.
Men kommer inte tillbaka. Daniel förstår att Max är mycket mer manipulativ och farlig än han någonsin har trott. Och det värsta är: så är alla andra i Himmelsdalen också. Den öppna friska dalen är ett fängelse för riktigt sjuka människor, farliga både för sig själva och omvärlden. Och personalen kan han naturligtvis inte övertyga om att han inte är han utan att han är sin bror.
Marie Hermansons nya berättelse är en spännande, mångbottnad berättelse, med thrillerns snabba oväntade vändningar, och den samhällskritiska romanens tankeväckande tilltal.

Mitt betyg: ***** Återigen har Marie Hermansson skrivit en skruvad roman dock inte lika surrealistisk som hennes övriga. Har svårt att lägga den ifrån mig och får många obesvarade frågor kvar i huvudet när jag läst färdigt.

8 kommentarer:

 1. Det här är en pocket jag just köpt - ska verkligen läsa snart!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar hennes böcker - favoriten är Värddjuret med ett helt oväntat slut :-)

  SvaraRadera
 3. Marie Hermanson har skrivit många bra böcker, jag har läst "Hembiträdet", "Svampkungens son", "Mannen under trappan" och "Musselstranden" men den här har jag inte läst. Låter lockande :)

  SvaraRadera
 4. Erika: försök få tag i Värddjuret den slår Himmelsdalen i mitt tycke :-)

  SvaraRadera
 5. Ok ska kolla om jag får tag i den.

  ps. idag lånade jag Himmelsdalen som ljudbok, såg den när jag hämtade en reservation så den slank med hem :-)

  SvaraRadera
 6. Spännande Erika att se vad Du tycker! Vem läser ljudboken?

  SvaraRadera
 7. Magnus Roosmann läser den.

  SvaraRadera
 8. Har aldrig lyssnat till honom hoppas han är bra :-)

  SvaraRadera