13 dec. 2011

Jävla Svartskalle

Khalid Hussain
Berättelsen handlar om en pojke, Sajjad som är 15 år. Han född i  Pakistan och kom till Norge som fyraåring tillsammans med sina föräldrar. I boken brottas ham med de två olika kulturerna i sitt sökande efter en egen identitet.
Hans föräldrar har starka känslor för religion och tradition samt respekten för fadern. I skolan är Sajjad som vilken norsk pojke som helst förutom utsidan som de som inte känner honom lägger mest märke till.
Khalid Hussain skrev denna bok när han var 16 år och är baserad på hans egen och andras villkor i det norska samhället under 80-talet. Temat är rasism, identitet och kultur.
Den beskriver hur svårt det kan vara att hitta sig själv i den sökande tonåren där olika kulturer gör att det blir ännu svårare. Ett citat ur boken beskriver här stämningen i boken:

"- Svartskalle, jävla svartskalle! Ni ser jämt så oskyldiga ut, men bakom era svarta ögon döljer sig fan så mycket. Knark och bidragsbedrägerier! Det är ni som tar hit hasch och förstör norsk ungdom, så att ert avskum ska kunna komma och ta över allt det vi har byggt upp. Tårarna börjar tillra nerför kinderna på Sajjad. Han blir alldeles vit i ansiktet.

En kille ska inte gråta. I varje fall inte en kille på femton år. Men det här är värre än att få tio slag i magen."

Denna bok ingår i vår gruppuppgift i kursen Litteratur i svenska som andraspråksundervisning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar