24 nov. 2011

Allt går sönder

Chinua Achebe
Achebes debutroman som har blivit en klassiker inom den moderna afrikanska litteraturen. Romanen skildrar kollisionen mellan det traditionella Afrika och det Europa som med vapen och mission beredde vägen för hundra år av kolonialism.
Huvudpersonen, Okonkwo, bjuder motstånd mot intrånget. Andra i hans krets inser snabbt att det är mer lönande att ge upp det gamla och invanda och anpassa sig till den nya civilisatonen. Okonkwo ställs inför en stor övermakt och liksom i en klassisk tragedi möter han oväntade utmaningar och tvingas till ödesdigra handlingar. Det blir både hans egen och hans gamla livs undergång - allt går sönder.
I en klar och enkel stil utforskar och skildrar Achebe i ett dramatiskt händelseförlopp inledningen till den djupgående omvandling av Afrika vars konsekvenser världen fortfarande dignar under.
I den här utgåvan ingår också en essä: "Igbofolkets kultur och historia" av Don C. Ohadike. Ohadike är liksom Achebe själv igbo och han ger läsaren in inblick i igbofolkets kultur, en för de flesta av oss okänd värld.

Mitt betyg: **** En bra och ibland mycket skrämmande bok där vi får möta en kulturhistoria som är väldigt olik vår egen. Jag läste Adichie's böcker i somras; Lila Hibiskus, och En halv gul sol och de finns i mina tankar när jag läser denna bok. Detta är också en obligatorisk läsning på kursen jag går nu: Litteratur i andraspråksundervisningen där Acebes roman ställs i förhållande till Selma Lagerlöf's Nils Holgersson. Intressant och tankeväckande. Jag vill också nämna att det inte var många på kursen som läst afrikansk litteratur förut och jag har naturligtvis rekommenderat Adichie's böcker. Själv ska jag gå till bibblos och låna hennes novellsamling en gång till. jag tror att jag kanske ser den med andra ögon nu.

2 kommentarer:

  1. Vilken spännande uppgift att jämföra de böckerna! Kul att du sprider den afrikanska litteraturen över Sverige! Heja!

    SvaraRadera
  2. Jag känner att jag vill läsa mer och hittar ju många tips hos dej Anna :-) Tack för det!

    SvaraRadera