11 okt. 2011

Ett oskrivet blad

Marie Hermansson
Just som han ska gå får han syn på henne: en stor, tjock kvinna som står i ett mörkt hörn och fumlar med sin kappa. Ena ärmen har hon fått på sig, men den andra får hon inte fatt i - hon trevar efter den och hamnar fel gång på gång. När hon vänder ansiktet mot honom ser han i hennes ögon en förvirring och skam som han själv är väl bekant med. Som om det var någon annan som handlade i honom kliver han fram, hjälper henne med kappärmen och frågar om han får bjuda henne på café.
Huvudpersonerna i Marie Hermansons nya roman heter Reine och Angela, och de är två udda människor utan stora förhoppningar på livet. Men de finner varandra och försiktigt börjar de bygga upp en tillvaro tillsammans. De flyttar ihop, gifter sig och när de får en pojke tycks det Reine att han vunnit själva storvinsten. Men lyckan vänder. Det visar sig att pojken lider av en svår sjukdom och när Reine gör ett desperat försök att skaffa pengar till en dyrbar behandling utomlands hamnar han i ett händelseförlopp som han snart inte kan kontrollera. Och hans förhållande till Angela förändras, han blir rädd. Vem är hon egentligen bakom sitt orörliga ansikte och vad har hon varit med om i sitt tidigare liv?


Mitt betyg: **** Jag gillar Hermanssons böcker! De är så oförutsägbara och på gränsen till absurda. Hon skapar en ibland obehaglig, suggestiv känsla hos mig, en del skulle nog vilja kalla det spänning. Ja, en form av spänning kanske...den biter sig fast i tanken...finns dessa människor i det verkliga livet...varför inte... I dagens samhälle finns många trasiga själar och många goda själar. När de extremaste av dessa två själar möts i en relation kan det hända både det ena och det andra...

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset, den lägger jag till "Att läsa listan" :)

    SvaraRadera
  2. Riktigt otäck tycker jag att den är. Ska nu snart läsa Himmelsdalen som enligt Marie är närmast en skräckis...

    SvaraRadera