1 aug. 2011

En halv gul sol

Chimanda Ngozi Adichie
Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby. Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.
Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.
En halv gul sol  - vinnare av 2007 års Orange Prize, skildrar med närvaro och intensitet livet för ett antal människor i fred och krig i Afrika - en stor roman som lämnar starkt avtryck.

Mitt betyg: **** En mycket bra historia där jag "lärde känna" karaktärerna in på livet. De jag fastnade mest för var Ugwu och Olanna. En inblick i ett liv i ett krig som pågick och pågick. Att svälten blev ett sätt för världen att verkligen SE Biafra...vem kommer inte ihåg bilderna på de små barnen med sina uppsvällda magar och flugorna som kröp i deras ögon...och alla vuxna som sa:
- Ät upp maten! tänk på barnen i Biafra!
En aktuell bok som får mig att tänka på de som nu svälter i Somalia på Afrikas Horn samt alla i världen förekommande, för mig betydelselösa, krig och alla glömda krig...

1 kommentar:

  1. Den har verkligen blivit extra aktuell igen ioch med torkan och svälten. I Biafra var det ju också en politiskt orsakad svält, inte alls ovanligt också idag...

    SvaraRadera