11 juli 2011

Niceville

Kathryn Stockett
När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.
Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.
Tillsammans med en annan svart hemhjälp - den egensinniga och smarta Minny - bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Mitt betyg: ***** Underbar läsning, ville inte att boken skulle ta slut. Det är så härligt att få en bok i sin hand med en sådan Bra berättelse i...som att stoppa in en god syrlig karamell i munnen...man vill suga på den länge, länge men så tar den slut och smaken finns kvar i munnen men det blir liksom tomt och man vill ha en till. Jag vill ha en till Kathryn!

2 kommentarer:

  1. Härlig läsning - verkligen ett spännande perspektiv att berätta ur de färgade hemhjälparnas perpektiv. På engelska heter boken The Help och det tolkar jag dubbelt - både att de var hemhjälpar men att de också hjälpte Skeeter att hitta sin väg, både i journalistiken och människorättsfrågan.

    SvaraRadera
  2. Ja det här är verkligen en bok som stannar kvar och Kathryn Stockett ger mersmak.

    SvaraRadera