15 maj 2011

Påven Johanna

Donna Woolfolk Cross
En mustig och färgsprakande historisk roman om en kvinna som brann för sin lust att lära, som inte lät sig avskräckas av någonting och som lyckades dupera hela den katolska världen och bli vald till påve i Rom. Den intelligenta och orädda unga Johanna trotsar det medeltida samhället och lär sig läsa och skriva. När hennes bror faller offer under vikingarnas framfart byter hon identitet och klär sig i broderns kläder. Som Johannes Anglicus beger sig Johanna till klostret Fulda, där brodern skulle ha fortsatt sina präststudier. Här förkovrar hon sig framför allt inom läkekonsten. Slutligen beger hon sig till Rom, staden hon länge drömt om. Där får hon tjänst som läkare och når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen. Hon återser också sin älskade, riddaren Gerold. Kärlek, rävspel och halsbrytande äventyr - författaren kastar ljus över den fascinerande medeltiden på ett mycket underhållande sätt.
Donna Woolfolk Cross, lärare i engelska, ägnade sju år åt att samla material och skriva om denna omstridda historiska person och detta makalösa kvinnoöde.

Mitt betyg: ***** Det var länge sedan jag sträckläste en bok på två dagar, ligger ju förstås hemma med feber och värk i leder så tiden har funnits till läsning, läsning och läsning. En mycket bra historia som faktiskt kan vara sann. Undrar hur många kvinnor som tvingades att "byta" kön förr, kanske något som förekommer i nutid också vem vet? Boken var lättläst och tankeväckande. Den har lite av allt, precis som en bok ska ha. Jag tyckte med andra ord mycket om den och jag tackar Bella, min granne på kolonin som rekommenderade den!

2 kommentarer: