20 mars 2011

Fågeln som vrider upp världen

Haruki Murakami Toru Okadas katt har försvunnit. Kort därefter försvinner även hans fru. Samtidigt börjar han få en rad anonyma sexsamtal på telefon, han blir kompis med en morbid med gladlynt grannflicka, träffar en kvinna som är uppkallad efter en ö i Medelhavet och lär känna en åldrad löjtnant från andra värlsdkriget. Efter en tid har Okadas ordnade Tokyo-tillvaro bytts mot total förvirring. För att återfå kontroll över situationen börjar han tillbringa alltmer av sin tid i en torrlagd brunn och det är tydligt att inget kommer att bli som det varit. Mitt betyg: Försöker sätta ett betyg men det är svårt...ena stunden förstår jag ingenting, andra stunder trollbinder den. Ska jag vara ärlig så tror jag att om det inte hade varit för bokcirklarna som jag följt hade jag gett upp och då hade betyget blivit * men tack vare, ja, Tack vare dem så har jag läst en bok där jag fått tänka till och då blir betyget ****. Jag har även diskuterat och fått en del bekräftat genom att lyssna på hur andra läsare uppfattat boken. En suggestiv, surrealistisk läsning emellanåt och ibland bara nää vill inte läsa.

Denna bok sänds även i P1 på Sveriges Radio som en Bokcirkel med start måndag den 21 mars... och en annan variant är tre bloggare som diskuterar boken på sitt sätt via podcasting. Klicka på valfri blogg så koomer du till respektive bloggare: Ilusionernas Blogg, a fraction of the web eller Kafka på jobbet

3 kommentarer:

  1. Har tagit mig igenom de första 150 sidorna och ja, jag gillar den även om jag inte förstår den...

    SvaraRadera
  2. Nu har jag även läst den andra delen, enligt läsanvisningen, och kan väl säga att jag både gillar och inte gillar den. Det är intressant att höra hur andra uppfattar den och att få nya infallsvinklar samtidigt som jag får bekräftelse på mina egna tankar i läsandet.

    SvaraRadera
  3. Tredja delen avklarad och nu är boken svår att släppa. Med det menar jag både att sluta läsa och att inte tänka på den när jag inte läser den - Tillfälligheter gör att den hela tiden kommer tillbaka i tanken på både gott och ont fast mest med ett gott småleende. Det ska bli spännande att lyssna in bokcirkelpratarna på både P1 och podradion :-)

    SvaraRadera