29 dec. 2010

Kriget är slut

Morgan Alling Under sina första fyra år bodde Morgan och hans lillebror Stefan tillsammans med sin ensamstående alkoholiserade mor. Vardagen var fylld av supande, slagsmål och flyttar mellan olika lägenheter. Men mamman älskade ändå sina söner och försökte ta hand om dem så gott hon kunde. Och Morgan hittade på allehanda bus och upptåg som gjorde honom till hjälte både hos kompisarna och fyllgubbarna.
Men till slut tappade mamman kontrollen över festandet, förlorade jobbet och blev inlagd på behandlingshem. Morgan och hans lillebror hamnade på barnhem, men trots mammans alla löften kom hon aldrig och hämtade dem. Istället skildes bröderna åt och skickades från fosterfamilj till fosterfamilj.
Morgan tycktes förutbestämd för ett liv med missbruk och misär. Räddningen kom i form av en kärleksfull fosterpappa som vågade ställa krav, och teatern som blev Morgans nya hem.

Mitt betyg: **** Mycket bra och gripande bok om ett barn som får kämpa sig fram redan som liten, en gripande skildring av ett maskrosbarn som inte bara klarade sig utan har lyckats vända motgångarna till en styrka. Med stor detaljrikedom och tidsatmosfär beskriver Morgan Alling sig som en pojke som överlever tack vare sin humor och sin längtan efter revansch.

3 kommentarer:

 1. Hm, den är bra. Fick mig att se vissa barn med andra ögon...
  Även tänkvärt hur lojala barn är mot sina föräldrar samt hur anpassningsbara de är, eller försöker att vara ;-)

  SvaraRadera
 2. ...tror att barn Är anpassningsbara för att de har en förmåga att leva i nuet...men att det kan få följder senare i livet...på ett eller annat sätt...under livet packar vi alla vår egen unika ryggsäck...

  SvaraRadera
 3. Precis! Alla har vi varit barn. Vill inte rota i min ;-)Så jag packar i lite nytt istället...

  SvaraRadera