30 juli 2011

Min kamp

Karl Ove Knausgård
Min kamp är Karl Ove Knausgårds mäktiga självbiografiska roman. Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. Det är runt detta ofrånkomliga faktum boken kretsar, från barndom till vuxenhet.
I centrum står en far som i hela sitt liv agerar på ett sätt som gör honom onåbar och omöjlig att förstå. Boken utgår från Karl Oves nuvarande situation med fru och två små barn i Malmö. Han skriver personligt om hur han tvingats sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sig själv och andra illa.
Så kommer telefonsamtalet från brodern med besked om faderns död. Det som följer är ett hårt uppvaknande och en begravning av en far han aldrig kände.
Karl Ove Knausgård skriver en prosa som är häpnadsväckande exakt samtidigt som den hela tiden låter karaktärerna vara berättelsens medelpunkt. Trots att Min kamp aldrig låtsas vara något annat än roman finns där hela tiden en kuslig känsla av att den handlar om riktiga människor - vilket i sin tur skapat en våldsam debatt om självbiografisk prosa både i Norge och i Sverige. Oavsett vilket kan vi vara säkra på att Min kamp i framtiden kommer att stå som ett ledande exempel på nordisk romankonst i början av 2000-talet.

Mitt betyg: **** Jag har lyssnat på den under mina morgonpromenader. Först gillade jag inte uppläsaren Mats Eklund men det gick bättre och bättre. Jag låtsades att det var Knausgård själv som läste och då gick det som skrivet bättre. En väldigt detaljrikt beskriven roman eller vad det nu månde vara...den diskussionen låter jag andra stå för. Att lyssna till alla detaljer gjorde att jag fick tydliga bilder i mitt huvud men jag tror att jag lagt pappersboken ifrån mig om jag hade läst den i den formen för då hade det blivit för mycket. Jag kommer att lyssna på del 2 också det är helt klart :-)

2 kommentarer:

  1. Jag har än inte läst den. Vilket jag verkligen borde göra!!!

    SvaraRadera
  2. Jag var inte så förtjust faktiskt, jag är osäker på om jag ska läsa vidare i serien.

    SvaraRadera