5 dec. 2013

Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek

http://www.adlibris.com/se/bok/egenmaktigt-forfarande-en-roman-om-karlek-9789127136991
Lena Andersson
Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.
I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.
Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Lena Andersson skildrar här hur det känns att utsättas för den stormande passionen utan att fullt ut kunna gå upp i den. Det är en detaljstudie i makt och besatthet, rolig och smärtsam om vartannat.

Mitt betyg: **** En realistisk skildring av hamna i passionens klor. Vet inte om jag tycker den var rolig som många beskriver den. Blir mest förbannad och kanske mest förbannad där jag kan känna igen mig själv - hur idiotiskt dum man kan bli när den passionerade kärleken tar över en helt och hållet... men har man inte upplevt detta kanske det är roligt... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar