17 nov. 2012

Bokcirkeln

Igår var det träff med "Bokcirkeln" på "Annas Vinbar". Vi var fem läsare som slöt upp. Jag själv hade inte hunnit läsa hela boken Pengar av Victoria Benedctsson men lyssnade intresserat på två kunniga kvinnor som berättade om författaren och tiden samt innehållet. Slutet lämnades odiskuterat av hänsyn till mig och två andra läsare som inte hade läst hela boken.
En läsare rekommenderade att läsa efterorden först för att få en bild av hur samhället såg ut och framförallt om boken ska användas i en gymnasieklass idag.
Ett kontroversiellt uttalande av en av läsarna var att hon trodde Selma var lesbisk vilket möttes med stora Nej-rop av framförallt en av läsarna.
Det är fantastiskt att det bara var drygt hundra år sedan kvinnan var myndig vid 25 års ålder medan hon fick gifta sig vid 16 vilket då innebar att hennes man också blev hennes förmyndare.
Utvecklingen har gått framåt i Sverige men i de kulturer jag möter finns en viss likhet med den kvinnosynen ännu, där flickor förlovar sig tidigt och även gifter sig - dock inte i Sverige utan då åker de till ett annat land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar