2 sep. 2011

Fortfarande Alice


Lisa Genova
Thrillerspännande, hjärtslitande och sorgligt om Alzheimer
Alice Howland, lyckligt gift och med tre vuxna barn, är en mycket välrenommerad Harvardprofessor på höjden av sin karriär när hon märker att hon börjar glömma saker. Först ett ord då hon håller en föreläsning, något som vanliga människor inte ens skulle reflektera över men som är en skrämmande upplevelse för den osedvanligt strukturerade och skärpta Alice. Och så den dag då hon under sin joggingtur i city upptäcker att hon inte vet var hon befinner sig. Hon söker läkare och får diagnosen tidig Alzheimer. Hon är femtio år gammal. Romanen är skriven ur Alices perspektiv, och vi får under två års tid detaljerat följa hennes gradvisa insjuknande, till den dag då hon inte längre vet vem hon är.
Fortfarande Alice handlar om en kvinna som rent bokstavligt tappar förståndet. Det är thrillerspännande och hjärtslitande och sorgligt och fruktansvärt skrämmande (inte minst om man vågar snudda vid tanken att man sig själv ovetande kan vara bärare av denna sjukdom) men ändå inte alldeles becksvart. Alice växer också av sjukdomen, får en närhet till sin man och sina barn som hon inte haft särskilt mycket tid eller känslor för tidigare. För Alice är trots allt inte bara "den galna Alzheimerpatienten" - hon är också fortfarande Alice: professor, lärare, maka, mor och till sist även mormor.
 
Mitt betyg: ***** Jag säger bara LÄS DENNA BOK!!!  Det var länge sedan jag läste en sådan känslomässigt gripande och sorglig roman. Många gånger så gripande att det är svårt att hålla tårarna tillbaka. Författaren skriver så verklighetstroget att jag många gånger kunde tro att allt var självupplevt vilket är en omöjlighet men tanken kommer tillbaka flera gånger under läsandets gång. En sjukdom som jag trodde drabbade gamla människor inte de som befinner sig mitt i livet. När den drabbar människor mitt i livet blir den ännu mer tragisk. En av de bästa böcker jag läst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar